Czy wiesz, że już w 1921 roku rozpoczęto produkcję szarego mydła pod marką Biały Jeleń? Prosta receptura i powszechna dostępność spowodowały, że mydło Biały Jeleń stało się drogeryjnym niezbędnikiem, wykorzystywanym zarówno do higieny osobistej jak i do celów gospodarczych. W 1999 roku znak towarowy Biały Jeleń został zakupiony przez Ostrzeszowskie Zakłady Chemii Gospodarczej POLLENA, które obecnie funkcjonują pod nazwą POLLENA Kosmetyki i Mydła Naturalne.

Od wyprodukowania pierwszego kultowego szarego mydła minęło prawie 100 lat, a technologia produkcji Białego Jelenia pozostała niezmienna. Obecnie wykorzystuje się tą samą tradycyjną metodę co dawniej, polegającą na zmydlaniu tłuszczy. Tłuszcz stosowany do wytworzenia hipoalergicznego mydła Biały Jeleń jest wysokiej klasy łojem wołowym, będącym produktem ubocznym przemysłu spożywczego.

Obecnie na polskim rynku istnieje wiele mydeł, duża część z nich powstaje na bazie tłuszczy roślinnych. Łoje zwierzęce są lepszym surowcem do wyrobu mydeł, ponieważ niosą ze sobą szereg korzyści. Ich biozgodność z ludzką skórą jest większa niż w przypadku olei roślinnych. Zawierają bardzo podobne proporcje kwasów tłuszczowych jak nasze błony komórkowe, które składają się z kwasów tłuszczowych, w tym z 50-55% z kwasów nasyconych. Zawierają nienasycony kwas linolowy, któremu przypisuje się właściwości przeciwzapalne i przeciwrakowe, oraz nienasycony kwas oleopalmitynowy, który posiada naturalne właściwości przeciwbakteryjne. Również skład naszego sebum jest zbliżony do budowy tłuszczy zwierzęcych.
W odróżnieniu od mydeł konkurencji opartych na bazie zwierzęcej, kultowy Biały Jeleń nie zawiera barwników, konserwantów, zbędnych dodatków chemicznych, wypełniaczy i kompozycji zapachowych. Jego potencjał alergizujący jest obniżony do minimum.
