Zapraszamy do naszej spiżarni pełnej niesamowitych przetworów kosmetycznych!

Przeglądając przepiśniki naszych babć, albo stare książki kucharskie to co rzuca się w oczy to niesłychana różnorodność przepisów na przetwory z warzyw czy też owoców. Wesoła krzątanina w kuchni towarzysząca przygotowaniu weków dla wielu z nas to bardzo przyjemne wspomnienie dzieciństwa.
Domowe spiżarnie to nie tylko regały wypełnione słoikami w których zamknięte zostają dary ogrodu, sadu czy też lasu, ale to również różnego rodzaju skrzynie z zapasem warzyw na zimową porę. W zakamarkach spiżarni znaleźć można było worki z grochem czy też masielnicę.
Smak, smakiem, wspomnienia, wspomnieniami ale niezaprzeczalne właściwości kosmetyczne skarbów polskiej, tradycyjnej spiżarni stawiają je na wysokim miejscu pośród sposobów dbania o naszą skórę.
Tradycja wykorzystywania naturalnych ekstraktów w służbie pielęgnacji naszego ciała zamknięta została przez nas w efektownych opakowaniach.
A co się kryje w naszych uroczych słoiczkach?
Drewniana skrzynka zawiera 16 unikalnych produktów! Czegoś takiego na polskim rynku jeszcze nie było.

Projekt bez tytułu.jpg

KONCENTRAT WIŚNIOWY DO PIELĘGNACJI TWARZY
Słów kilka o głównym składniku:
Wiśnie to jedne z najpopularniejszych letnich owoców, ale ich smakiem cieszymy się bardzo krótko. Każdy zbiór wiśni owocował zatem wieloma wymyślnymi przetworami, od kompotów, przez rozgrzewające nalewki, kończąc na niezwykle esencjonalnych dżemach. Domowe przetwory z wiśni to obowiązkowa pozycja na półce każdej spiżarni. Oprócz wielu właściwości pro-zdrowotnych, ekstrakt z wiśni to znakomity dodatek do kosmetyków pielęgnujących. Ekstrakt z wiśni – wiśnia ptasia (łac. Prunus avium) zawiera dużo potasu, wapnia i magnezu, fosfor, cynk a także witaminy B1, B2, B6. Z tego względu idealnie nadają się do pielęgnacji skóry suchej, szorstkiej oraz matowej, gdyż w bardzo szybkim czasie potrafią zregenerować i nawilżyć nawet najbardziej potrzebującą skórę. Ekstrakt ten ujędrnia ciało, odżywia, koi podrażnienia i poprawia jego koloryt. Kosmetyki zawierające naturalny ekstrakt z wiśni wpływają także na skórę odmładzająco, chronią przed promieniowaniem UVA i UVB, opóźniając procesy starzenia skóry, spowalniają powstawanie zmarszczek.
Bogata formuła koncentratu polepsza kondycję skóry, poprawia jej koloryt, odżywia i rozświetla. Niebanalny zapach wiśni, pobudzi Cię do działania i sprawi, że Twoja twarz nabierze niezwykłego blasku.
Przepis na wiśniowy koncentrat do twarzy:
ekstrakt z wiśni, wyciąg z korzenia cykorii, ekstrakt z kwiatów róży stulistnej, ekstrakt z kwiatów jaśminu, ekstrakt z kwiatów stokrotki pospolitej, gliceryna, pantenol.
Sposób użycia:
Wklep niewielką ilość koncentratu w skórę całej twarzy, aż do całkowitego wchłonięcia.
                                                                                                        KONCENTRATWISNIOWY.jpg
NEKTAR BRZOSKWINIOWY POD OCZY
Słów kilka o głównym składniku:
Brzoskwinie to jedne z najsmaczniejszych owoców okresu letniego. Słodkie, soczyste, o pięknym kolorze kuszą swoim smakiem i zapachem. Owoce przerabia się na kompoty, soki, nektary, syropy, dżemy, konfitury, marmolady i wiele innych. Mnogość właściwości smakowych, jak i zdrowotnych brzoskwini powinna zapewnić stałe miejsce na półce każdej spiżarni. Owoc ten może również pochwalić się swoim pozytywnym działaniem na skórę. Brzoskwinia zwyczajna (łac. prunus persica) - ekstrakt z brzoskwini wykazuje działanie regulujące TEWL (Transepidermalna Utrata Wody). Aktywność ta wynika z obecności węglowodanów i α-hydroksykwasów w brzoskwini. Oprócz tego działa przeciwstarzeniowo, gdyż jest bogatym źródłem węglowodanów, witamin z grupy B, łącznie z niacyną (B3) i witaminę C (kwas L-askorbinowy). Brzoskwinie są również bogate w witaminę A i E oraz sole mineralne: potas, żelazo, magnez, wapń i cynk. Miąższ z owoców brzoskwiń działa tonizująco i ściągająco, zamyka pory i odświeża skórę. Wysoka zawartość beta-karotenu sprawia, że stosowanie brzoskwiń w kosmetykach poprawia jej koloryt, strukturę i ogólny wygląd cery.
 Lekka, hydrożelowa formuła nektaru przywróci zmęczonej cerze blask i harmonię. Starannie wyselekcjonowane składniki zapewnią Twojej skórze ekstremalną dawkę odżywienia i nawilżenia.
Przepis na nektar brzoskwiniowy pod oczy:
ekstrakt z brzoskwini, ekstrakt z alg zielenic, wyciąg z korzenia cykorii, ekstrakt z kwiatów róży stulistnej, ekstrakt z kwiatów jaśminu, ekstrakt z kwiatów stokrotki pospolitej, gliceryna, kolagen.
Sposób użycia:
Niewielką ilość nektaru wklep delikatnie opuszkami palców w skórę wokół oczu. Odczekaj kilka sekund aż
do całkowitego wchłonięcia.
nektar_brzoskwinia.jpg
SMOOTHIE JABŁKOWE DO STÓP
Słów kilka o głównym składniku:
Przeglądając stare książki kucharskie naszych babć, to co rzuca się w oczy to niesłychana różnorodność zbieranych jabłek i przetworów, które z nich produkowano. Okres września i października to dobry czas, aby wyposażyć domową spiżarnię w różnego rodzaju smakowite przetwory z jabłek, po które z chęcią sięgamy zimą. Jabłka posiadają nie tylko walory smakowe, ale ich ekstrakt jest doskonałym dodatkiem do kosmetyków. Ekstrakt z jabłek (łac. Pyrus malus) - działa antyoksydacyjnie, przeciwutleniająco, głównie za sprawą związków fenolowych i witaminy C. Witamina ta, to potężny przeciwutleniacz, wymiatający wolne rodniki, bardzo przydatny w walce z fotostarzeniem. Może ona neutralizować wolne rodniki generowane przez promienie UVB i redukować podrażnienia skóry wywołane przez promienie UVA. Ekstrakt ten stymuluje regenerację komórkową dzięki kwasom AHA, które wiążą wodę i przyczyniają się do zachowania zdrowego poziomu nawilżenia. Ekologiczny ekstrakt z jabłka może zatem znaleźć zastosowanie w produktach o działaniu złuszczającym i wygładzającym skórę̨. Lekka konsystencja smoothie już po pierwszym zastosowaniu przynosi ukojenie zmęczonym stopom, zmiękczając przy tym ich naskórek. Obłędny zapach i kolor jednoznacznie przywodzi na myśl orzeźwiające właściwości zielonego jabłka.
Przepis na smoothie jabłkowe do stóp:
ekstrakt z jabłek, ekstrakt z imbiru cytwarowego, gliceryna, mocznik, wyciąg z liści oczaru wirginijskiego, wyciąg z kory sosny nadmorskiej, wyciąg z korzenia ruszczyka kolczastego, wyciąg z liści winorośli właściwej.
Sposób użycia:
Nałóż niewielką ilość smoothie na czystą, suchą skórę stóp, wmasuj aż do całkowitego wchłonięcia.
smothie_jablkowe.jpg
SOS ŚLIWKOWY DO MYCIA CIAŁA
Słów kilka o głównym składniku:
Któż z nas nie lubi przetworów ze śliwek, zwłaszcza powideł rewelacyjnych na zimowe wieczory. Dobre dla zdrowia są też śliwki suszone, bogate w błonnik i witaminę A. Są dobrą przekąską dla łasuchów, na pewno zdrowszą i mniej tuczącą niż batony. W ludowej medycynie śliwki stosowane były od dawna. To co najlepsze ze śliwek doskonale sprawdzi się w dbaniu nie tylko o wnętrze naszego ciała, ale także doskonale zatroszczy się o naszą skórę od zewnątrz. Ekstrakt ze śliwki – śliwa domowa (łac. Prunus domestica) to prawdziwa bomba witaminowa. Dodatkowo dzięki obecności antyutleniaczy wykazuje silne właściwości przeciwstarzeniowe. Śliwki mają właściwości hamujące procesy starzenia się skóry. Wszystko dzięki dużej ilości antyoksydantów takich jak flawonoidy tanina czy hesperydyna, czyli związków opóźniających powstawanie zmarszczek. Oprócz tego są idealne dla osób z cerą naczynkową, ponieważ zapobiegają powstawaniu nieestetycznych pajączków na skórze. Ekstrakt ten wykazuje działanie zmiękczające, stymulujące i tonizujące. Przyjemna konsystencja sosu łagodnie zmywa zabrudzenia skóry nie powodując wysuszenia, dając odczucie przyjemnego orzeźwienia. Słodki zapach śliwek wprowadzi Cię w pozytywny nastrój.
Przepis na sos śliwkowy do mycia ciała:
ekstrakt ze śliwki, witamina E, witamina A, witamina F, gliceryna, glukozyd kokosowy, glukozyd decylowy, oleinian glicerolu, betaina kokamidopropylowa.
 Sposób użycia:
Nanieś sos na mokrą skórę, masuj do uzyskania piany, następnie opłucz ciało letnim strumieniem wody.
sos_sliwkowy.jpg
KISIEL POZIOMKOWY DO MYCIA TWARZY
Słów kilka o głównym składniku:
Runo leśne obfituje również w uwielbianą przez większość poziomkę. Moment kiedy babcia smażyła konfiturę z poziomek pozostawał na bardzo długo w pamięci każdego domownika. Zamknięty w słoiczku słodki zapach, przy każdym otwarciu przywołuje obraz tej radosnej krzątaniny w kuchni. Jak większość darów natury owoc ten to nie tylko ratunek przy wielu dolegliwościach zdrowotnych, ale doskonałe uzupełnienie kosmetyków. Ekstrakt z owocu poziomki (łac. Fragaria vesca L.) - zawiera: sole mineralne, wapń, żelazo, kobalt, fosfor, garbniki, flawonoidy, bardzo dużo witaminy C, witaminy A, B1, B2, B6, E, K, PP, wartościowe kwasy organiczne: jabłkowy, szczawiowy, winny oraz salicylowy, węglowodany, flawonoidy, antocyjany, olejki eteryczne. Składniki te działają ściągająco na skórę, a więc zamykają pory i oczyszczają cerę tłustą i trądzikową. Owoce te odświeżają, odżywiają, oczyszczają, wybielają cerę, zwężają pory, zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Ekstrakt ten wykazuje działanie oczyszczające, ściągające, regenerujące, tonizujące i bakteriobójcze.
Gęsty kisiel poziomkowy do mycia twarzy odpowiednio rozprowadzony na skórze relaksuje ją i odświeża. Orzeźwiający zapach poziomki sprawi, że tak prosta czynność jak mycie twarzy będzie niezwykle przyjemna i pobudzająca.
Przepis na kisiel poziomkowy do mycia twarzy:
pantenol, gliceryna, ekstrakt z owocu marakui, ekstrakt z trzciny cukrowej, ekstrakt z owocu cytryny, ekstrakt z owocu ananasa, ekstrakt z owocu winogrona – kwasy, ekstrakt z owocu poziomki, izomerat sacharydowy.
Sposób użycia:
Zwilż skórę wodą, nanieś niewielką ilość kisielu, po czym delikatnie masuj do wytworzenia się piany. Po kilku sekundach spłucz twarz letnią wodą.
GALARETKA JAGODOWA DO KĄPIELI
Słów kilka o głównym składniku:
Dobrze zaopatrzona domowa spiżarnia nie może się obejść bez jagodowych przetworów. Te skarby runa leśnego to doskonały składnik konfitur czy słodkich soków. Domowy, gorący budyń z łyżką jagodowej konfitury to niezaprzeczalny król długich zimowych podwieczorków. Smak smakiem, ale niezaprzeczalne właściwości kosmetyczne jagody stawiają ją na wysokim miejscu pośród naturalnych ekstraktów w służbie zadbanej skóry. Ekstrakt z owocu jagody (łac. Vaccinium myrtillus L.) – zawiera pierwiastki mineralne, takie jak selen, cynk, miedź, mangan, żelazo, witaminy C, B1, B2, A, PP, kwasy owocowe (jabłkowy, cytrynowy, bursztynowy), kwasy garbnikowe, kwas foliowy, ale najistotniejsze są antocyjany, czyli bardzo silne przeciwutleniacze. Dzięki swoim właściwościom czarne jagody znalazły szerokie zastosowanie w produktach kosmetycznych nawilżających, łagodzących i odżywiających skórę. Mają działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające (spowalniają procesy starzenia), ściągające, uszczelniają też naczynia krwionośne. Kosmetyki zawierające w swoim składzie wyciąg z czarnych jagód polecane są osobom mającym cerę wrażliwą, trądzikową, tłustą i naczynkową. Przyczyniają się do ogólnej poprawy stanu skóry, wygładzenia i wzrostu jej elasty- czności.
Esencjonalna konsystencja galaretki nie podrażnia skóry dając uczucie przyjemnego oczyszczenia całego ciała podczas kąpieli. Intensywny zapach jagody otuli Twoje ciało i wprowadzi w relaksujący nastrój.
Przepis na galaretkę jagodowa do kąpieli:
ekstrakt z owocu jagody, pantenol, antocyjany, gliceryna.
Sposób użycia:
Do wypełnionej wodą wanny dodaj galaretkę jagodową lub nałóż bezpośrednio na zmoczoną gąbkę, myjkę, szczotkę, dłoń. Masuj do uzyskania piany, a następnie spłucz letnim strumieniem wody.
SORBET JEŻYNOWY DO PIELĘGNACJI PIĘT
Słów kilka o głównym składniku:
Kunszt zdolności seniorek naszych rodzinnych domów najlepiej widać w przetworach z jeżyny. Można z nich wyrabiać wspaniałe soki, kompoty, dżemy, a także doskonałe domowe wino, które w smaku po dwóch latach dojrzewania przypomina niektóre wytrawne wina hiszpańskie. Na niejednym spotkaniu rodzinnym na stole stała karafka z tym wyśmienitym trunkiem. Jeżyna doskonale sprawdzi się również w sytuacji, kiedy nasza skóra potrzebuje wyjątkowej pielęgnacji. Ekstrakt z owocu jeżyny (łac. Rubus fruticosus L.) – jest źródłem cukrów, kwasów organicznych, prowitaminy A, witamin z grupy B, witaminy C, witaminy E. Zawiera w swoim składzie pektyny, garbniki, flawonoidy i związki mineralne, w tym związki potasu, wapnia i magnezu. W owocach tych znaleźć można także kwasy fenolowe i kwas elagowy. Jeżyna ma zatem silne działanie przeciwutleniające. Wzmacnia i chroni naczynia krwionośne, reguluje transepidermalną utratę wody, oraz wydzielanie sebum. Ekstrakt z owoców jeżyn jest dla skóry źródłem witaminy C, witaminy E i beta karotenu. Ze względu na te cechy stosowane są w preparatach do pielęgnacji skóry suchej, zniszczonej, starzejącej czy trądzikowej.
Lekki sorbet jeżynowy do pielęgnacji pięt, oparty na skoncentrowanej formule daje natychmiastowe odczucie komfortu, pozostawiając na skórze aksamitne odczucie wygładzenia. Smakowity aromat owoców jeżyny na długo pozostanie na Twojej skórze.
Przepis na sorbet jeżynowy do pielęgnacji pięt:
mocznik, gliceryna, pantenol, Questice Liquid, emolient pozyskiwany z masła shea, antocyjaniny, izomerat sacharydowy, ekstrakt z owocu jeżyny.
Sposób użycia:
Niewielką ilość sorbetu nałóż na skórę pięt i starannie wmasuj aż do całkowitego wchłonięcia.
KONFITURA ŻURAWINOWA DO MYCIA CIAŁA
Słów kilka o głównym składniku:
Owoce żurawiny są uznawane za jedne z najzdrowszych na świecie. Bogactwo właściwości żurawiny nasze babcie skute- cznie zamykały w szklanych butelkach z gęstym syropem. Nic nie zastąpi zimowego wieczoru z kubkiem gorącej herbaty z kilkoma kroplami aromatycznego przetworu z żurawiny, który złagodzi nieprzyjemne dolegliwości spowodowane ujemnymi temperaturami. Owoc ten skutecznie działa od wewnątrz, ale jego zewnętrzne działanie również zasługuje na uwagę. Ekstrakt z owocu żurawiny (łac. Vaccinium macrocarpon) – w swoim składzie posiada całą gamę składników niezbędnych dla naszego zdrowia i skóry. Przede wszystkim zawiera witaminy: A, C, witaminy z grupy B, żelazo, wapń, magnez, fosfor i jod. Zawiera także błonnik, kwasy owocowe, węglowodany, antyocyjany, flawonoidy oraz taninę. Żurawina działa antybakteryjnie i oczyszczająco na skórę, sprawdza się więc w kuracji dla cery trądzikowej. Stosowana jest również u osób z cerą suchą, ponieważ doskonale nawilża i reguluje pH skóry. Żurawina przywraca również skórze promienny wygląd i blask. Owoc ten zwiększa napięcie i jędrność naskórka, wygładza drobne zmarszczki i chroni skórę przed wolnymi rodnikami.
Niezwykle esencjonalna żurawinowa konfitura do mycia ciała delikatnie oczyszcza skórę z zanieczyszczeń, nie wysuszając jej przy tym. Słodko-kwaśna magia żurawiny pobudzi pozytywnie Twoje zmysły.
Przepis na konfiturę żurawinową do mycia ciała:
gliceryna, pantenol, antocyjany, ekstrakt z owocu żurawiny, izomerat sacharydowy.
Sposób użycia:
Nanieś konfiturę na mokrą skórę, masuj do uzyskania piany, następnie spłucz ciało letnim strumieniem wody.
BUDYŃ DYNIOWY DO DEKOLTU
Słów kilka o głównym składniku:
Dynia w słodkiej zalewie to rarytas na który czekają wszyscy wielbiciele tego warzywa. Oprócz walorów smakowych bardzo często jest wykorzystywana jako jesienna dekoracja – idealnie wpasowuje się w klimat tej pory roku. Zalety tego warzywa to nie tylko smak i wygląd, składniki zawarte w dyni doskonale sprawdzą się w kosmetykach pielęgnacyjnych. Dynia zwyczajna (łac. Cucurbita pepo L.) – jej ziarna zawierają w dużej ilości składniki odżywcze takie jak aminokwasy, minerały, witaminy (E, A, B1, B3, B2), cenne kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6. Bogactwo składników sprawia, że doskonale wpływa na kondycję skóry nawilżając, kojąc, regenerując ją oraz wygładzając zmarszczki. Dodatkowo cukry zawarte w ekstrakcie z dyni potęgują efekt nawilżenia. Jest bogata w minerały, wodę i witaminę A, dlatego świetnie nawilża skórę i zapobiega jej przesuszeniu, a jednocześnie ściąga ją i zamyka pory. Zawarte w niej witamina E oraz przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki i wspomagają proces odbudowy komórek skóry, dlatego dynia jest nieoceniona w walce z oznakami starzenia się skóry.
Aksamitna konsystencja budyniu do szyi i dekoltu poprawia elastyczność i spłyca zmarszczki dojrzałej skóry dając efekt naturalnego liftingu. Aromat dyni roztoczy wokół Ciebie piękny, intrygujący zapach.
Przepis na budyń dyniowy do dekoltu:
olej z dyni, olej migdałowy, kolagen, pantenol, emolienty, ekstrakt z ziaren sezamu, polisacharydy.
Sposób użycia:
Wklep budyń w skórę szyi i dekoltu, odczekaj kilka sekund do całkowitego wchłonięcia się produktu.
KREM Z ZIELONEGO GROSZKU DO PIELĘGNACJI TWARZY
Słów kilka o głównym składniku:
Zimowe ferie spędzane u dziadków niejednemu z nas kojarzą się ze wspólnym łuskaniem grochu ze strąków. Siadało się w ciepłej kuchni nad babcinymi zbiorami i pośród dźwięków rozmów zapełniało jutowe woreczki ziarnami grochu. Jeszcze zielone strąki grochu warto przed umieszczeniem w spiżarni wykorzystać w pielęgnacji naszej skóry. Groch zwyczajny (łac. Pisum sativum L.) - zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Możemy w nim znaleźć witaminy A, C, E, K, B1, B2, B3, B6 i kwas foliowy. Ponadto groszek dostarczy nam minerałów, takich jak wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód, czy potas. Jest bogatym źródłem protein, roślinnych składników odżywczych oraz aminokwasów, co powoduje, że jest chętnie wykorzystywany w kosmetykach. Dzięki swoim właściwościom znacząco poprawia elastyczność skóry, poprawia jej jędrność oraz widocznie redukuje oznaki zmęczenia i starzenia się skóry. Zapewnia odpowiednie nawilżenie i poprawia elastyczność skóry. Zielony groszek zawiera również cynk absorbujący nadmiar sebum, dobrze wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej skóry i wspiera procesy regeneracyjne.
Bogata konsystencja kremu z zielonego groszku do pielęgnacji twarzy przywraca skórze promienny wygląd poprawiając jej koloryt. Świeży kolor zielonego groszku przywodzi na myśl rześki wiosenny poranek.
 Przepis na krem z zielonego groszku do pielęgnacji twarzy:
ekstrakt z groszku, olej z kiełków pszenicy, olej migdałowy, ekstrakt z ziaren sezamu, polisacharydy, kolagen, pantenol.
Sposób użycia:
Wklep krem w skórę całej twarzy aż do całkowitego wchłonięcia.
MUS MARCHWIOWY DO DŁONI
Słów kilka o głównym składniku:
Warzywa korzeniowe takie jak np. marchewka, to częsty gość spiżarniowych zakątków. U dziadków, po jesiennych wykopkach w ogrodzie piętrzyły się drewniane skrzynki wypełnione po brzegi marchwią, burakami, pietruszką. Odpowiednio przechowywane służyły domownikom całą zimę. Były uzupełnieniem wielu rozgrzewających zup, czy w różnej formie dodatkiem do drugiego dania.
Walory smakowe marchwi doceniane przez wielu amatorów warzywnych przekąsek to nie jedyny jej pozytyw. Skład marchwi sprawia, że jest doskonałym dodatkiem w kosmetykach. Marchew (łac. Daucus carota L.) jest bogatym źródłem karotenoidów, witamin A, B (B1, B2, B6), C, D, E, H, K oraz minerałów. Witaminy C i E oraz beta-karoten są silnymi przeciwutleniaczami, które chronią komórki przed niszczącym działaniem wolnych rodników, odpowiedzialnych za przedwczesne starzenie się organizmu. Zawartość ß-karotenu, który jest prekursorem witaminy A powoduje, że olej z marchwi chętnie wykorzystywany jest w kosmetykach regenerujących, naprawczych. Witamina A pomaga utrzymać skórę w prawidłowej kondycji, wpływa pozytywnie na syntezę kolagenu. Natomiast zawarte w oleju z marchwi witamina E i kwasy tłuszczowe przywracają skórze prawidłowe funkcje barierowe – redukują szorstkość, działają nawilżająco i wygładzająco.
Lekki mus marchwiowy do dłoni przynosi szybką ulgę w uczuciu ściągania naskórka oraz dba o przywrócenie odpowiedniego nawilżenia. Delikatny, lekko słodki zapach marchwi uprzyjemni czas, który poświęcasz na regenerację dłoni.
Przepis na mus marchwiowy do dłoni:
olej z marchwi, olej migdałowy, mocznik, pantenol.  
Sposób użycia:
Niewielką ilość musu nałóż na dłonie i starannie wmasuj aż do całkowitego wchłonięcia.
PASTA PAPRYKOWA DO POŚLADKÓW I UD
Słów kilka o głównym składniku:
Soczysta papryka często na półkach spiżarni gości w formie przetworów. Niepowtarzalny smak tego warzywa towarzyszy wielu spotkaniom rodzinnym obfitującym w anegdoty opowiadane przez domowych gawędziarzy. Ale papryka to nie tylko smakowity dodatek do potraw, to również ciekawe źródło kosmetycznych właściwości. Papryka (łac. Capsicum annum L) - zawiera dużo witaminy C, A, B i E oraz wapń, fosfor, potas, magnez, żelazo i miedź. Papryka pomaga w zachowaniu ładnej cery. Jest skarbnicą silnych przeciwutleniaczy, które pomagają zwalczać wolne rodniki odpowiedzialne za rozkład kolagenu w skórze, a zatem utrzymują skórę jędrną i elastyczną. Zawarty w papryce likopen wychwytuje wolne rodniki. Warzywo to pomaga rozjaśnić przebarwienia i wzmocnić elastyczność skóry, zapobiegając przy tym fotostarzeniu. Substancje zawarte w papryce biorą udział w regulowaniu transepidermalnej utraty wody. Głównie węglowodany są substancjami aktywnymi o właściwościach higroskopijnych co oznacza, że absorbują wodę w warstwie rogowej skóry. Gęsta pasta paprykowa do pośladków i ud nawilża i energetyzuje skórę za pomocą zawartych składników odżywczych, które również wspomagają regenerację naskórka. Intensywny paprykowy kolor pobudza do działania.
Przepis na pastę paprykową do pośladków i ud:
ekstrakt z papryki, kofeina, ekstrakt z brzozy, oligosacharydy z cykorii, olej migdałowy, masło Shea, witamina A, witamina E, witamina F, kolagen, pantenol.
Sposób użycia:
Rozprowadź pastę na wybranych partiach ciała, szczególnie na udach i pośladkach, następnie delikatnie wmasuj aż do całkowitego wchłonięcia.
KOGEL MOGEL DO WŁOSÓW
Słów kilka o głównym składniku:
Domowe spiżarnie to miejsce, gdzie oprócz przetworów warzywno-owocowych znajdziemy również miejsce na jajka. Nasze mamy i babcie przechowywały jaja w drewnianych skrzynkach, kamiennych garnkach, tekturowych pudełkach. Dziś częściej przechowujemy je również w specjalnych wytłaczarkach.
Wśród nas znajdziemy wielu amatorów jajecznych smakołyków, ale nie należy zapominać o ich pielęgnacyjnym działaniu. Jajko (łac. ovum) - jest źródłem wit. A, E, D, K i z grupy B. Wszystkie mają istotne znaczenie dla zdrowia skóry, włosów i paznokci. W żółtku i białku znajdują się także sole mineralne m.in. siarki, fosforu, potasu, cynku i żelaza. Zawarta w żółtku lecytyna jest silnym naturalnym przeciwutleniaczem, ma właściwości odżywcze i nawilżające. Skład proteinowy ekstraktu z jaja tworzy na włosach film i przywraca im blask. Dzięki dużym zdolnościom zastępczym, umożliwia naprawę łańcuchów peptydowych keratyny, naprawiając obszary zniszczone przez czesanie, mycie oraz czynniki zewnętrzne. Proteiny wchodzą również w interakcję ze składnikami powierzchniowo czynnymi szam- ponów, przez co zmniejsza ich drażniące działanie na skórę.
Treściwy kogel mogel do włosów nadaje im sprężystości oraz sprawia, że stają się bardziej odporne na uszkodzenia. Słodki zapach kogla mogla przywoła podczas zabiegu na włosy przyjemne wspomnienia z dzieciństwa.
Przepis na kogel mogel do włosów:
ekstrakt z jajka, oleinian glicerylu, pantenol, hydrolizat keratyny, olej migdałowy.
Sposób użycia:
Nałóż kogel mogel na umyte, mokre włosy. Pozostaw na włosach 5 minut, następnie spłucz letnią wodą.
MASEŁKO DO SKÓREK I PAZNOKCI
Słów kilka o głównym składniku:
W zakątkach domowych spiżarni nie trudno było znaleźć maselnice. Nasze babcie przy pomocy tego urządzenia wyrabiały śmietanę – masło. Kromka świeżo wypieczonego bochenka chleba posmarowana domowym masłem to przysmak wakacji u dzia- dków na wsi. Konsystencja masła to dziś dla nas synonim skondensowanych wartości odżywczych, wykorzystywanych również w kosmetyce. Masełko z dodatkiem olejku rycynowego - (łac. Oleum Ricini, Oleum Palmae Christi) – w skład którego wchodzą przede wszystkim glicerydy kwasów: rycynolowego (ok. 80 procent) oraz oleinowego, linolowego, palmitynowego, stearynowego jest doskonałym przykładem skondensowanych wartości pielęgnacyjnych. Dzięki zawartości witamin A, E oraz kwasów tłuszczowych omega-6 olejek rycynowy wzmacnia i odbudowuje płytkę paznokcia, tym samym zapobiegając łamliwości i rozdwajaniu. Olej rycynowy to wspaniały środek nawilżający. Kwasy tłuszczowe w dużym stężeniu łatwo przenikają przez skórę. Olejek idealnie nadaje się do regeneracji zmarzniętych dłoni, z przesuszoną skórą, spowodowaną częstym używaniem detergentów.
Klarowna konsystencja masełka wzmacnia zniszczoną i kruchą płytkę paznokcia oraz wygładza zrogowaciałe skórki wokół niego. Śmietankowy zapach uprzyjemni pielęgnację Twoich dłoni.
Przepis na masełko do skórek i paznokci:
olej rycynowy, emolienty, witamina E, olej z kiełków pszenicy.
Sposób użycia:
Wmasuj masełko w skórki i płytkę paznokcia. Odczekaj kilka minut na wchłonięcie preparatu, a nadmiar usuń.
ŚMIETANKA MIODOWA DO ŁOKCI I KOLAN
Słów kilka o głównym składniku:
Jogurt (łac. yogurt) - zawiera witaminy B2 i B12, proteiny mleczne oraz pierwiastki takie jak wapń, cynk i fosfor. Zawarte w jogurcie α-hydroksykwasy (AHA) działają na warstwę rogową skóry, dzięki czemu staje się ona cieńsza, a powierzchnia skóry bardziej elastyczna. Witaminy i minerały jogurtu wzmacniają skórę i rewitalizują. Składniki zawarte w jogurcie nasilają odnowę komórkową i przywracają skórze miękkość i elastyczność. Polecany jest do kosmetyków o działaniu nawilżającym, wygładzającym i kondycjonującym. Jogurt ma właściwości regenerujące zniszczoną i przesuszoną przez działanie warunków atmosferycznych skórę. Duża zawartość substancji odżywczych w jogurcie sprawia, że kosmetyki na jego bazie dostarczą skórze niezbędne substancje do jej prawidłowego funkcjonowania. Miodowa śmietanka do łokci i kolan wspomaga odżywianie i regenerację zniszczonej skóry, pozostawia uczucie nawilżenia niwelując szorstkość naskórka. Mleczny zapach przynosi ukojenie zmysłów podczas aplikacji śmietanki na wybrane partie ciała.
Przepis na śmietankę miodową do łokci i kolan:
Ekstrakt z jogurtu, pantenol, alantoina, wyciąg z trawy azjatyckiej, olej migdałowy, masło shea, emolienty.
Sposób użycia:
Nałóż grubszą warstwę śmietanki na skórę łokci i kolan, po 2 minutach wmasuj pozostałą część kosmetyku lub jego nadmiar usuń ze skóry.
KOKTAJL Z KOZIEGO MLEKA DO KĄPIELI
Słów kilka o głównym składniku:
Kozy to coraz popularniejsze zwierzęta hodowlane w Polsce. Te sympatyczne rogate stworzenia znane są ze swojego uporu porównywalnego do osłów, wszystkożerności oraz bardzo zdrowego mleka. Mleko kozie jest doskonałą alternatywą dla mleka krowiego, ponieważ w białku mleka koziego nie ma głównych frakcji globulin, które to występują w mleku krowim i często wywołują alergię. Oprócz popularnego koziego sera rozpoczęto też produkcję jogurtów, a nawet lodów.
Przetwory z koziego mleka coraz bardziej zyskują na popularności zarówno w kategorii spożywczej, jak i w pielęgnacji skóry. Kozie mleko (łac. caprae lac) - znane jest ze swoich hipoalergicznych i prozdrowotnych właściwości. Jest bogate w składniki mineralne (wapń, fosfor, potas), witaminy (A, D, E, PP i witaminy z grupy B) oraz kwas mlekowy o korzystnym pH i delikatnym działaniu złuszczającym. Zawiera również proteiny, które wyjątkowo skutecznie pomagają skórze zachować elastyczność na dłużej. Poprzez bogactwo składników odżywczych dodaje skórze blasku, zdrowego kolorytu i sprawia, że naskórek szybciej się regeneruje. Proteiny z mleka koziego charakteryzują się łatwiejszą wchłanialnością. Składnik ten zapewnia odpowiednie odżywienie i nawilżenie skóry, dzięki czemu odzyskuje ona elastyczność i jedwabistą gładkość.
Jedwabisty koktajl z koziego mleka do kąpieli zapewnia odżywienie i nawilżenie skóry, dzięki czemu odzyskuje ona elastyczność i jedwabistą gładkość. Przyjemna nuta zapachowa nada kąpieli odprężający nastrój.
Przepis na koktajl z koziego mleka do kąpieli:
ekstrakt z koziego mleka, olej migdałowy, witaminy AEF, ekstrakt z kwiatów stokrotki, ekstrakt olejowy z rumianku.
Sposób użycia:
Do wypełnionej wodą wanny, dodaj koktajl z koziego mleka lub nałóż bezpośrednio na zmoczoną gąbkę, myjkę, szczotkę, dłoń. Masuj do uzyskania delikatnej piany, a następnie spłucz letnim strumieniem wody.

Projekt bez tytułu 2.jpg